Snelle bezorging bij u thuis
  Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  Veilig en makkelijk online betalen
  Voor alle vragen: 0294-267307
Proef Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Roemenië in je glas!
Dovin wijnen - Miranda Beems

Wijnlanden

Prachtige wijnlanden, bijzondere wijnen.

In deze webshop vindt u op dit moment wijnen uit Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en Hongarije.

Stuk voor stuk klassieke wijnlanden met geheel eigen kenmerken qua bodem, klimaat en druivensoorten. We vinden het leuk om wijnen op de Nederlandse markt te brengen die iets nieuws toevoegen. Wijn die gemaakt is van een bijzondere druif. Wijnen van jonge en vernieuwende producenten. Vaak zijn dit wel kinderen uit families die al generaties lang wijn maken. Dat is dan ook meteen nog iets waar we voor vallen, kleinere familiebedrijven die uit passie wijn maken.

Roemenië

Roemenië is een van de grootste wijnlanden van de wereld. Het is het zesde land in EU als het om wijnproductie gaat na Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland en bevindt zich in de top 10 landen in de wereld als het om oppervlakte van wijngaarden gaat. Roemenië is een klassiek wijnland. Het heeft een wijnoppervlakte van zo'n 174.500 ha aangeplant en de wijnproductie was in 2012 circa 3,3 mio hl.

De Roemeense wijngaarden liggen verspreid over het land. Witte wijnen komen vooral uit het Noorden, rode wijnen voornamelijk uit het Zuiden. Er zijn enkele grote wijnregio’s, onderverdeeld in kleinere wijndistricten, die voor de aanduiding van de herkomst belangrijker zijn. In Transsylvanië, op de steile hellingen in het bergachtige centrum van Roemenië worden frisse, vaak licht geparfumeerde witte wijnen geproduceerd. In de Middeleeuwen hebben zich in Transsylvanië veel Saksen gevestigd. Ze namen Midden-Europese druivenrassen mee, zoals de Pinot Gris, Welschriesling, Furmint en Muskat Ottonel. Ook de Sauvignon Blanc en de Chardonnay komen op redelijk grote schaal voor. Tarnave geldt als het belangrijkste wijndistrict van Transsylvanië.Duitsland

In 13 verschillende Duitse gebieden (Anbaugebiete) wordt er, sinds de aanplant van druivenrassen door de Romeinen, wijn gemaakt. Elk gebied heeft weer zijn eigen type wijnen waarbij in de meeste gebieden de Rieslingdruif een kenmerkende rol speelt. Duitsland behoort om tal van redenen tot de klassieke wijnlanden. Het kan bogen op een rijke historie, eigen vinificatietradities en, dankzij z'n noordelijke ligging en het daarmee samenhangende koele klimaat, op geheel eigen type wijnen. Van groot belang voor de rijpheid van de druiven is de ligging van de wijngaard op hellingen en langs rivieren. De hellingen leveren beschutting tegen koude in het algemeen en tegen nachtvorst, ook de expositie naar de zon is optimaal. De rivieren geven tevens een extra weerkaatsing van het zonlicht.

Hoewel Duitsland in de eerste plaats als een land van stille witte wijnen (63%) bekend staat, produceert het nu een compleet gamma aan wijnen, inclusief rode en mousserende wijnen. Verschillende bodems en meer dan 100 druivenrassen zorgen ervoor dat de Duitse wijnen veel diversiteit in smaak bieden.Hongarije

Hongarije ligt globaal tussen de 45e en 48e NB; zeg maar ter hoogte van de Bourgogne en de Bordeaux in Frankrijk. In Hongarije heerst vooral een landklimaat met warme zomers en koude winters. Er is voldoende neerslag en daardoor is het een prima klimaat voor wijnbouw. Verspreid over het hele land zijn er 22 wijngebieden. Het land valt op te delen in zes zones: Tokaj, het Balatonmeer, Noord Transdanubië, Pannonia, Noord Hongarije en de Donauregio. In het noordelijke deel van Hongarije liggen 4 van de 22 Hongaarse wijngebieden. Eén daarvan is het beroemdste wijngebied van Hongarije, Tokaj-Hegyalja. Hier maakt men de beroemde zoete Tokaj wijnen en inmiddels ook prachtige droge witte wijnen. Daarnaast is de regio Eger bekend van het Stierenbloed (Egri Bikavér). De andere, nog enigszins onbekende, gebieden zijn Mátra en Bükkalja. In het Centrale deel van Hongarije, vindt je de Donauregio, Noord Transdanubië en Pannonia met 12 van de 22 herkomstgebieden. De meeste wijngaarden (45% van het totaal) liggen in centraal Hongarije, tussen de rivieren de Donau en Tisza. De meeste wijnen uit dit gebied zijn voor de lokale consumptie. Tegen de grens met Kroatië ligt Villány-Siklós. Hier maakt men vooral goede rode wijnen.

In westelijk Hongarije ligt het grote Balatonmeer met daaromheen 6 van de 22 Hongaarse wijngebieden, het Balaton gebied is hier een van de beste wijngebieden. De wijngeschiedenis van Hongarije gaat ver terug, meer dan 1000 jaar. Tevens heeft het de oudste wijnclassificatie ter wereld, die teruggaat tot 1772, voor de Tokaj regio.

Gedurende meer dan 500 jaar is het bezet geweest door omliggende buurlanden. Tot de 9 eeuw waren de bezetters Romeinen, daarna werd Hongarije bezet door de Turken (16e eeuw) en Oostenrijkers (17e eeuw). Rond 1700 was er een grote instroming van Schwaben, gevlucht uit Duitsland. In de 18e eeuw begon de wijnbouw zich te ontwikkelen en rond 1790 had men zo’n 572.000ha wijnbouw. Houd er wel rekening mee dat Hongarije toen wel 3x zo groot was als nu. Delen van Kroatië, Roemenië en Slowakije behoorden toen tot het Hongaarse deel van het Habsburgse rijk.

Met de wijnbouw ging het echter bergafwaarts door de komst van de phylloxera in 1870, waardoor 60% van de wijngaarden werd verwoest. Ook betaalde Hongarije een hoge prijs tijdens de 1e en 2e wereldoorlog en verloor het 2/3 van het land. In april 1945 verjoegen de Russen de Duitsers en kwamen de communistische partijen aan de macht. De wijnbouw werd ondergebracht bij staatsbedrijven en coöperaties en de nadruk lag nu op kwantiteit i.p.v. kwaliteit. De meeste kleine wijngaarden werden daardoor verwaarloosd. Vanaf 1990 trad de privatisering in en inmiddels probeert men de achterstand die is ontstaan weer in te halen m.b.v. buitenlandse investeerders en EU subsidies.

Inmiddels hebben de nieuwe generatie wijnmakers in Hongarije het vergeten klassieke wijnland weer op de kaart gezet. De jonge wijnmakers zijn de eerste generatie die hun opleiding over de hele wereld hebben gehad en ze hebben frisse en moderne ideeën en technieken teruggebracht naar hun vaderland. En dat is te proeven en te zien. Moderne wijnen qua smaak en looks en bovenal zuiver. Het leuke aan Hongaarse wijnen is dat het land veel authentieke druiven kent. En dat is dan ook meteen de aantrekkingskracht voor de consument. Chardonnay’s en Merlot’s kennen we en kunnen van over de hele wereld komen. Maar een Királyleányka, Furmint, Juhfark, Irsai Olivér of een Hárslevel?? Kom daar maar eens om in Argentinië of Frankrijk.

De meest interessante Hongaarse wijnproducenten zijn de kleinere wijnmakers. Vaak familie bedrijven die na het communisme weer hun eigen stukje land konden (terug)kopen en beplanten met wijnstokken. En zijn ze in de jaren negentig even in de val van te veel houtrijping getrapt omdat men dacht dat de consument daarom vroeg, tegenwoordig is de elegantie weer helemaal terug. De wijnjaren 2009, 2011 en 2012 waren uitmuntende jaren. De nieuwe oogst van 2013 zal weliswaar door de lange winter wat langer op zich laten wachten, maar zal hopelijk een net zo mooi resultaat opleveren.Oostenrijk

Oostenrijk ligt in het midden van Europa en grenst aan diverse landen zoals Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Hongarije, Italië en Slovenië.

De wijngaarden bevinden zich in het oosten van het land en liggen op gelijke hoogte als de wijngaarden van de Bourgogne in Frankrijk (47-48°). De wijngaarden liggen 200-560m boven zeespiegel en genieten er van een continentaal klimaat. Er zijn 4 provincies waar wijn wordt gemaakt; Wenen, Niederöstereich (noordoosten), Burgenland en Steiermark in het zuiden van het land. Binnen deze provincies bevinden zich 16 verschillende wijnregio's met elk haar eigen specifieke wijnen. De Donau en Neusiedlersee zijn erg belangrijk als temperatuurregelaar voor de wijngaarden.

Als lid van de Europese Unie is de Oostenrijkse wijnwet gebaseerd op de Europese regelgeving. De Oostenrijkse wijnwet gaat echter een stuk verder. De wijnwetgeving van Oostenrijk rekent men tot de strengste en meest uitgebreide ter wereld, dit als gevolg van het wijnschandaal van 1985 wat Oostenrijk niet in de koude kleren ging zitten. Op het etiket van de goedgekeurde wijnen staat het ‘staatliche Prüfnummer’. Een rood-witte banderol geeft de consument de zekerheid dat de wijn aan alle eisen heeft voldaan.

De belangrijkste witte druif is de Grüner Veltliner. Zweigelt is het nationale blauwe druivenras.


Code: 1

Message: XCache: Cannot init

File: Unknown

Line: 0