St. Andrea, Boldogságos feher cuvee

Een biodynamische volle witte wijn


Door de houtrijping een lekkere volle wijn, maar zonder dat het hout 'erop ligt'.

Categorie: Wijnen
  • Land: Hongarije
  • Soort: Rijp
  • Smaak: Rijpe droge witte wijn
  • Jaargang: 2012
  • Alcohol percentage in %: 13,5
  • Sluiting: kurk
  • Streek: Eger
  • Druif: Pinot Gris, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Viognie
  • Type: wit, bio-dynamisch
  • Wanneer drinken: Nu op dronk + 4 jaar
  • Inhoud in cl.: 0,75

€15,95

St. Andrea

Hoewel de ecologische condities in Eger zeer geschikt zijn voor witte 
wijnen staat Eger wereldwijd vooral bekend om zijn ‘Egri Bikaver’ ofwel 
‘Stierenbloed’. Onder de stad Eger bevindt zich een groot onderaards 
gangenstelsel waarin je de wijnkelders kunt terugvinden. De voornaamste 
druivenrassen zijn: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoporto (deze geven 
harmonieuze volle wijnen). Leányka (zoete, fruitige en complexe wijnen) 
en Olaszrizling (harmonieus, verfijnd en elegante zuren). De druiven 
worden biologisch geteeld. Eén van de interessantste wijnhuizen van Eger is het wijnhuis St. Andrea. György Lörincz (‘Joeri Leurintsj’) is hier een van de 
eigenzinnigste wijnmakers van Hongarije die pas in 1999 zijn eerste wijn
voor commerciële doeleinden maakte. Hij gaat volledig zijn eigen weg in
het creëren van nieuwe wijnen, wat resulteert in mooie bijzondere 
wijnen en vaak zelfs grote wijnen. Originaliteit, puurheid en perfectie 
zijn de kernwoorden van Gyorgy. Er wordt van zowel Hongaarse 
druivenrassen als internationale rassen gebruik gemaakt. De wijnen van 
St.Andrea staan voor topkwaliteit. St.Andrea maakt inmiddels snel faam 
binnen Hongarije en ook daar buiten vallen de wijnen in de prijzen. 
György is in 2009 gekozen tot Wijnmaker van het Jaar.

Eger

Eger staat bekend om zijn elegante rode wijnen met verfijnde zuren. Het is een van Hongarije’s beroemdste maar ook beruchtste wijnstreken, met dank aan het Stierenbloed, Egri Bikavér. Ooit een verguisde wijn nu een wijn met karakter en kwaliteit. Gezien de noordelijke ligging van Eger zijn de wijnen niet zo vol als die uit Villány en Szekszárd in de zuidelijke Pannonische wijnregio maar daarentegen verfijnd en complex. Sinds de omwenteling in 1990 zijn de blauwe druivenrassen in de meerderheid. Het beroemde Stierenbloed (Egri Bikavér) heeft als ruggegraat de Kékfrankos druif. De classificatie van de Bikavér Superior staat voor de hoogste kwaliteit wijnen met een lage opbrengst per ha, aangewezen druivenrassen en een duidelijk kwaliteitsonderscheid van de reguliere Bikavérs.

Eger wordt veel vergeleken met Bourgogne, en dat is te zien in de stijgende aanplant van de Pinot Noir druif. Ook Chardonnay vindt hier een goede basis. Inheemse druivenrassen als Menoir (voorheen Kékmedoc), Turán en Kadarka zijn ook belangrijke componenten in de Bikavér. In 2010 is een nieuwe witte blend geïntroduceerd: Egri Csillag – de Ster van Eger. Ook deze blend moet aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en uit minimaal 50%  druiven uit het Karpatenbassin bestaan zoals Olaszrizling, Hárslevelü, Leánkya, Királyleánkya, Zengö en Zenit en 30% uit de Muscaatachtigen zoals Cserszegi Füszeres, Zefír, Irsai Olivér, Tramini en Muscat Ottonel.


Bekijk ook deze producten:

  • Snelle bezorging aan huis
  • Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  • Veilig en makkelijk online betalen
  • Voor alle vragen: 0294-267307

Volg ons

op onze social media

Schrijf je in

Voor onze nieuwsbrief