Etyeki Kúria, Chardonnay

Zuivere volle Chardonnay


Amandel, grapefruit, vlierbloesem en citrus in één wijn, rijk met levendige zuren en fruitigheid, vol en lekker vet met mooie afdronk. En zo hoort het ook! De druiven zijn op verschillende momenten handgeplukt. 65% reductieve vergisting, 30% deels op Hongaars eiken van 20hl en 5% op nieuw eiken van 300liter. 6 maanden Sur lie, waarna de botteling plaatsvond.

Categorie: Wijnen
  • Land: Hongarije
  • Soort: Rijp
  • Smaak: Fris, rond en elegant
  • Jaargang: 2012
  • Alcohol percentage in %: Nu op dronk + 4 jaar
  • Sluiting: kurk
  • Streek: Etyek-Buda
  • Druif: Chardonnay
  • Type: Droog wit
  • Wanneer drinken: Nu op dronk + 4 jaar
  • Inhoud in cl.: 75

€13,50

Chardonnay; altijd favoriet

Een zeer zuivere, elegante en volle Chardonnay, een van onze favorieten.

Amandel, grapefruit, vlierbloesem en citrus in één wijn, rijk met levendige zuren en fruitigheid, vol en lekker vet met mooie afdronk. En zo hoort het ook! De druiven zijn op verschillende momenten handgeplukt. 65% reductieve vergisting, 30% deels op Hongaars eiken van 20hl en 5% op nieuw eiken van 300liter. 6 maanden Sur lie, waarna de botteling plaatsvond.

Esterházy Etyeki Kúria

De "Etyeki Kúria" werd opgericht in 1996 met een oppervlakte van 2 hectare. Al snel werd het de belangrijkste wijnproducent van de wijnstreek Etyek-Buda. Eigenaresse Sára Matolcsy nam in 2001 de leiding over van haar zus Ágnes, die getrouwd is met een van de eigenaren van Esterházy winery in Burgenland. Sara heeft Etyeki Kúria uitgebreid naar 44 hectare en het is de eerste wijngaard die Pinot Noir druif heeft aangeplant in de regio Etyek-Buda.  In Etyek-Buda worden er 27ha onderhouden en in Sopron 17ha.

In 2009 werd een samenwerkingsverband opgericht met Esterházy Winery, gelegen nabij de Hongaars-Oostenrijkse grens en sindsdien is Sándor Merész verantwoordelijk voor het maken van de wijnen. Sándor is door de invloedrijke wijnmaker Tibor Gál opgeleid en deed als jonge wijnmaker zijn ervaring op in Toscane en Californië. 

De Etyeki Kúria Winery op Öreghegy (“Oude heuvel”), is in 2013 uitgebreid gemoderniseerd en geïntegreerd in het landschap. De de 150 jaar oude kelder werd omgebouwd tot een modern wijnbedrijf en volledig gerenoveerd. Het beschikt over een aantrekkelijke en uitnodigende ontvangstruimte voor wijnproeverijen en andere evenementen. Op de transparante glazen vloer kijk je zo de kelder.

Er wordt gewerkt met zowel RVS-tanks als Hongaarse eikenhouten vaten met een capaciteit van 2,500 hectoliter.  Er worden meer dan 150.000 flessen per jaar geproduceerd.

Let vooral ook op het design van de etiketten. Deze hebben als basis het traditionele borduurwerk van de Duitse (Schwabische) minderheid uit de omgeving van Etyek. Strak, eenvoudig en toch héél erg Hongaars. Op een uiterst smaakvolle wijze is folklore met modern vermengd. De middenlijn van de Etyek tonen de figuren van een man, een vrouw en een paar. De etiketten op de premium-wijnen van het wijngoed zijn borduursteken.

Etyek-Buda

In Etyek-Buda zijn de zomers koeler dan in de rest van Hongarije en de winters milder. Frisse, knisperende en fruitige wijnen komen er uit deze koele klimaatzone van Hongarije. Hier vindt je de aromatische witte druivenrassen Cserszegi Füszeres en Irsai Olivér maar ook Ezerjö en het meest aangeplante ras Olaszrizling (Welschriesling). Met een ligging te vergelijken met de Bourgogne doen ook de Pinot Noir en Chardonnay het uitstekend. De kalkbodems van Etyek-Buda zijn zeer geschikt voor de productie van mousserende wijnen, wat hier inmiddels een rijke en lange traditie heeft.

Chardonnay

Wat de Chardonnays kenmerkt is hun volle, ronde smaak; veel voller dan bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc wijnen. De druif is echter zo veelzijdig dat de wijnen kunnen variëren van fris en fruitig (zonder houtrijping) tot vol en romig (met houtrijping). De populaire houtgerijpte exemplaren hebben vaak aroma´s met tropisch fruit, honing, boter, toast, noten en vanille en zijn veelal soepel, zacht en rond van smaak. De exemplaren zonder houtrijping zijn een stuk frisser met tonen van citrusfruit, ananas, appel, meloen en perzik.

Een wijn om in huis te hebben

Lekker bij gegrilde en gebakken vis, kalfsvlees en gevogelte, gamba's, scampi, krab en kreeft, sashimi, cannelloni, ravioli, pasta met vis-en of schelpdieren, pasta met roomsaus, canard à l’orange, fazant met zuurkool, Indiase kip, ceasar salade, oesters, kaviaar, gebakken zeetong met witte wijnsaus, kippenragout en diverse kazen zoals; brie, Emmentaler en epoisses.


Bekijk ook deze producten:

  • Snelle bezorging aan huis
  • Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  • Veilig en makkelijk online betalen
  • Voor alle vragen: 0294-267307

Volg ons

op onze social media

Schrijf je in

Voor onze nieuwsbrief