Celebrate Diversity Women Red

Fluweelzacht rood


Private label van Miranda "Celebrate Diversity" Women Red - rood met het dameslabel!

Met gepaste trots laat ik mijn eigen ‘Celebrate Diversity’ label aan jullie zien met wijn van Etyeki-Kúria uit Hongarije. Ik wilde altijd al mijn eigen label en een lans breken mbt diversiteit. Een man-vrouw paar kennen we allemaal, maar man-man & vrouw-vrouw paren zijn er uiteraard ook! De wijnen, rood en wit, zijn op basis van authentieke druivenrassen. Het label is geïnspireerd op het traditionele borduurwerk van de Duitse (Schwabische) minderheid uit de omgeving van Etyek. Strak, eenvoudig en toch héél erg Hongaars. Voor mij is diversiteit tevens gelijkwaardigheid, waar je ook woont, in welke vorm je ook leeft en wie je ook bent…

Categorie: Wijnen
  • Land: Hongarije
  • Soort: Zacht
  • Smaak: Kruidig en zacht
  • Jaargang: 2015
  • Alcohol percentage in %: 13
  • Sluiting: kurk
  • Streek: Etyek-Buda
  • Druif: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot Pinot noir
  • Type: rood
  • Wanneer drinken: Nu op dronk + 4 jaar
  • Inhoud in cl.: 75

€10,50

Etyeki Kúria, Kúria Red

Omdat het kan, omdat het mag, mijn eigen label, mijn eigen identiteit, wat ik anderen ook gun!

Met gepaste trots laat ik mijn eigen ‘Celebrate Diversity’ label aan jullie zien met wijn van Etyeki-Kúria uit Hongarije. Ik wilde altijd al mijn eigen label en een lans breken mbt diversiteit. Een man-vrouw paar kennen we allemaal, maar man-man & vrouw-vrouw paren zijn er uiteraard ook! De wijnen, rood en wit, zijn op basis van authentieke druivenrassen. Het label is geïnspireerd op het traditionele borduurwerk van de Duitse (Schwabische) minderheid uit de omgeving van Etyek. Strak, eenvoudig en toch héél erg Hongaars. Voor mij is diversiteit tevens gelijkwaardigheid, waar je ook woont, in welke vorm je ook leeft en wie je ook bent…

Een onverwachte blend van Kékfrankos, Merlot, Zweigelt en Pinot Noir. Frambozen met zure kersen gecombineerd met vanille, zo kun je deze wijn omschrijven. Rond en rijp in de smaak met aangename tannine’s. Een fluweelzachte wijn welke gerijpt heeft in 3 jaar oude Hongaarse eikenhouten vaten.  Lekker met gevogelte, Italiaanse gerechten en zelfs chocolade fondue. Probeer dat laatste slokje eens met chocolademousse of een brownie…

Etyeki Kúria

De "Etyeki Kúria" werd opgericht in 1996 met een oppervlakte van 2 hectare. Al snel werd het de belangrijkste wijnproducent van de wijnstreek Etyek-Buda. Eigenaresse Sára Matolcsy nam in 2001 de leiding over van haar zus Ágnes, die getrouwd is met een van de eigenaren van Esterházy winery in Burgenland. Sara heeft Etyeki Kúria uitgebreid naar 44 hectare en het is de eerste wijngaard die Pinot Noir druif heeft aangeplant in de regio Etyek-Buda.  In Etyek-Buda worden er 27ha onderhouden en in Sopron 17ha.

In 2009 werd een samenwerkingsverband opgericht met Esterházy Winery, gelegen nabij de Hongaars-Oostenrijkse grens en sindsdien is Sándor Merész verantwoordelijk voor het maken van de wijnen. Sándor is door de invloedrijke wijnmaker Tibor Gál opgeleid en deed als jonge wijnmaker zijn ervaring op in Toscane en Californië. 

 De Etyeki Kúria Winery op Öreghegy (“Oude heuvel”), is in 2013 uitgebreid gemoderniseerd en geïntegreerd in het landschap. De de 150 jaar oude kelder werd omgebouwd tot een modern wijnbedrijf en volledig gerenoveerd. Het beschikt over een aantrekkelijke en uitnodigende ontvangstruimte voor wijnproeverijen en andere evenementen. Op de transparante glazen vloer kijk je zo de kelder.

Er wordt gewerkt met zowel RVS-tanks als Hongaarse eikenhouten vaten met een capaciteit van 2,500 hectoliter.  Er worden meer dan 150.000 flessen per jaar geproduceerd.

Let vooral ook op het design van de etiketten. Deze hebben als basis het traditionele borduurwerk van de Duitse (Schwabische) minderheid uit de omgeving van Etyek. Strak, eenvoudig en toch héél erg Hongaars. Op een uiterst smaakvolle wijze is folklore met modern vermengd. De middenlijn van de Etyek tonen de figuren van een man, een vrouw en een paar. De etiketten op de premium-wijnen van het wijngoed zijn borduursteken.

Etyek-Buda

In Etyek-Buda zijn de zomers koeler dan in de rest van Hongarije en de winters milder. Frisse, knisperende en fruitige wijnen komen er uit deze koele klimaatzone van Hongarije. Hier vindt je de aromatische witte druivenrassen Cserszegi Füszeres en Irsai Olivér maar ook Ezerjö en het meest aangeplante ras Olaszrizling (Welschriesling). Met een ligging te vergelijken met de Bourgogne doen ook de Pinot Noir en Chardonnay het uitstekend. De kalkbodems van Etyek-Buda zijn zeer geschikt voor de productie van mousserende wijnen, wat hier inmiddels een rijke en lange traditie heeft.

Kékfrankos en Pinot Noir

Kékfrankos

Soldaten in het leger van Napoleon spendeerden al hun blauwe Franc biljetten aan deze wijn tussen de veldslagen door, vandaar de naam. In Hongarije is dit de belangrijkste blauwe (kék) druif, met als eigenschappen het hoge zuurgehalte en de stevige tannine’s wat leidt tot een levendige en substantiële wijn. Deze druif houdt van warmte en in zowel de ‘easy drinking’ als ongewoon volle wijnen kun je kennis maken met aroma’s van rode kersen en aalbessen. Bij lage opbrengsten en selectief geplukte druiven kan hij zelfs wedijveren met Cabernets. In Oostenrijk en Duitsland komt deze druif ook voor als Blaufränkisch, Lemberger of Limberger.

Pinot Noir

Vernoemd naar de Franse woorden voor "zwart" en "dennen" omdat de donkere druiventros lijkt op een dennenappel. Dit ras houdt van koelere oorden en doet het dan ook uitzonderlijk goed in de Noordelijke wijnregio’s, hoewel er zeker ook prachtige wijnen uit de zuidelijke regio Villány komen wat een sub-mediterraan klimaat heeft. Het is de wijn voor filosofen; ingewikkeld en moeilijk te begrijpen, maar daarin bevindt zich juist de charme. Het vergt behoorlijk wat toewijding van de wijnproducent om dit ras te verbouwen, de dunne schil is zeer gevoelig voor natte weersomstandigheden. Maar uiteindelijk zal de toewijding beloond worden met een verleidelijke licht gekleurde rode wijn met veel fruitigheid en kruidigheid. Rijpere Pinot’s geven mooie volle en boerse wijnen.

Lekker bij vleesgerechten, pasta's of gewoon zo...

Lekker met gevogelte, Italiaanse gerechten en zelfs chocolade fondue. Gevulde gans en kalkoen, boeuf bourguignon, Duitse biefstuk, kalfsbiefstuk met paddestoelen, zuiglam, diverse kazen; Beaufort kaas, brie, camembert, chaumes, Emmentaler, stoofschotels. Probeer dat laatste slokje eens met chocolademousse of een brownie…


Bekijk ook deze producten:

  • Snelle bezorging aan huis
  • Gratis bezorging vanaf €100,00 euro
  • Veilig en makkelijk online betalen
  • Voor alle vragen: 0294-267307

Volg ons

op onze social media

Schrijf je in

Voor onze nieuwsbrief